Een open kijk op onze waardeketen

Herkomst van cacao

De eerlijke herkomst van cacao

Bij Fueling You geloven we in eerlijk voedsel, voedsel dat voedt zonder flauwekul. We zijn er dan ook supertrots op om onze herkomst van cacao met jullie te delen, omdat dit de basis vormt van onze activiteiten en ons helpt om jullie de hoogste kwaliteit ceremoniële cacao te bieden. Momenteel werken we samen met leveranciers uit zowel Bali als Peru en geven we je een overzicht van hoe we ethische en duurzame landbouw garanderen!

Onze waardeketen

Cacao oogst

De cacao wordt biologisch verbouwd door lokale boeren die bekend zijn met het land. In Peru wordt dit gedaan door de Ashanínka’s, de inheemse bevolking van het Peruaanse Amazone tropische regenwoud. Ze zorgen ervoor dat er wordt geoogst wanneer de vruchten klaar zijn voor productie!

In principe bloeien de Criollo & Trinitario cacao bomen het hele jaar door. De belangrijkste oogst in Peru (Criollo cacao) vindt echter plaats in juni en december. Op Bali (Trinitario cacao) oogsten we tussen mei en september!

Cacao fermentatie

De bonen worden eerst gefermenteerd in de vrucht zelf, meestal duurt dit 1 dag. Vervolgens worden de vruchten gekraakt en bedekt met bananenbladeren om het fermentatieproces van 5-7 dagen te starten. Deze stap is cruciaal in het ontwikkelen van de complexe smaakprofielen!

De bonen worden in de schaduw gedroogd in speciale droogschuren, waar de wind gemakkelijk doorheen waait. Een proces van ongeveer 5-8 dagen waarbij voorzichtigheid geboden is. Dit om de delicate smaken en voedingsstoffen van de bonen te behouden.

Cacao verwerking

Eenmaal gedroogd worden de bonen vervoerd naar de productiefaciliteiten. Hier worden ze licht geroosterd en verhit om dat romige mondgevoel te creëren. Vervolgens worden de cacaobonen geperst. Dit gebeurt met speciale machines waarbij de temperatuur gecontroleerd wordt.

Omdat we met een delicaat product werken, willen we de natuurlijke mineralen en vitaminen beschermen. Daarom streven we ernaar om de temperatuur van de cacaopasta onder de 45° Celcius te houden, zodat onze cacao rauw en krachtig blijft.

Directe cacao handel

Om ervoor te zorgen dat de hele waardeketen van de herkomst van cacao profiteert, hebben we gekozen voor een direct handels mechanisme. Dit geeft ons volledig inzicht in de verdeling van de geldstromen, aangezien we rechtstreeks inkopen bij lokale boerencoöperaties in Peru en Bali.

Daardoor krijgen we niet het label van fair trade (een label dat je normaal gesproken moet kopen). We zorgen er echter wel voor dat de boer de best mogelijke prijs krijgt en hebben zelfs de mogelijkheid om lokale gemeenschappen te helpen met moderniseren en opbouwen!

Onze herkomst van cacao

Herkomst van cacao - Peru

West-Bali, Indonesië

Bali, dat bekend staat als het Eiland van de Goden, is een plek waar diepe spiritualiteit in het dagelijks leven is geïntegreerd. Het eiland wordt gekenmerkt door een diepgeworteld hindoeïstisch geloof en de inwoners hebben een sterke ritueel gecreëerd die de verbinding tussen de mens, de natuur en het goddelijke eert. Hoewel het eiland geen inheems gebied van herkomst van cacao is, kent het inmiddels een eeuwenlange geschiedenis van cacaoteelt doordat kolonisten de heilige cacaobomen meebrachten. De vruchtbare grond, landschappen en levendige culturele tradities vormen een ideale omgeving voor de cacaoteelt.
 

Balinese boeren

Ondanks dat Bali van origine geen land van herkomst van cacao is, zijn de Balinezen door het geloof diep verbonden met het land. Daarom  hechten ze veel waarde aan ethisch verantwoorde en duurzame landbouw. Hun toewijding en intieme kennis van het land wordt weerspiegeld in landbouwmethoden die vaak gepaard gaan met gebeden en offers. Hierdoor ontstaat een diepe band met hun gewassen en het land en wordt een niveau van zorg bevorderd. Deze zorg weerspiegeld zich in de smaak en energie van onze cacao en dat proef je!

Satipo, Junín, Peru

Onze boerderijen bevinden zich in Satipo, een regio in centraal Peru in het midden van de provincie Junín. De regio wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan landschappen omdat het op de grens ligt tussen het tropisch regenwoud van de Amazone en het Andesgebergte. Daarbij is het van oudsher een regio van herkomst van cacao. Onze boerderijen bevinden zich in de buurt van het tropisch regenwoud, daar vind je namelijk de perfecte groeiomstandigheden! Het tropische weer in combinatie met een grote verscheidenheid aan andere fauna zorgt voor voldoende vochtigheid en schaduw zodat onze geliefde cacaoboom kan groeien. 

Ashanínka

Voortkomend uit de herkomst van cacao en de liefde voor cacao geworteld is in oude tradities in Peru, zijn we er trots op dat onze cacao verbouwd wordt door de inheemse bewoners van het Peruaans-Braziliaanse tropische regenwoud in het Amazonegebied, de Ashanínka’s genaamd. Ze verbouwen al eeuwenlang cacao en gebruiken een volledig biologische en traditionele manier om onze cacao te verbouwen. Hierbij worden vaardigheden gebruikt die al generaties lang worden doorgegeven. Allemaal om te zorgen voor grote oogsten met de hoogst mogelijke kwaliteit van deze delicate Criollo hybride cacao.

Herkomst van cacao - Bali

Voedingsinformatie

Onze Pachamama-cacao uit Peru, vernoemd naar de Inca-godinnen van de aarde, is een Criollo hybride cacao. Vaak omschreven als de meest delicate cacao, gekenmerkt door zijn zoete smaakprofiel, met aroma’s van noten, karamel, (gedroogd) fruit en een mondgevoel van boter. De effecten zijn zacht en het is daarmee een perfecte introductie in de wereld van cacao, waarbij je zachtheid ervaart met deze criollo hybride. De herkomst van cacao leidt terug naar de Criollo boon, waar Spaanse ontdekkingsreizigers de Criollo benoemden als “inheems”.

Criollo cacao werd door de Maya’s beschouwd als voedsel van de goden en vanwege zijn kwetsbare aard is het een lastige plant om te verbouwen. Daarom hebben onze Ashanínka-boeren hard gewerkt aan een hybride die sterker is en het hele jaar door voldoende oogst garandeert.

Omdat we transparantie belangrijk vinden, hebben we een tabel toegevoegd met de voedingswaarde-informatie van onze criollo hybride cacao.

Pachamama – 100% Peruaanse rauwe Criollo hybride cacao*

NL - Fueling You - Peruvian ceremonial cacao nutritional information

*Let op: omdat we met een natuurproduct werken, kunnen de exacte verhoudingen per batch verschillen. Daarom raden we je aan om deze tabel indicatief te gebruiken. De product verpakking bevat altijd de juiste informatie.

Onze Brahma cacao komt van de Trinitario cacao boom en is vernoemd naar de Balinese god van het universum. Qua herkomst van cacao is deze boon uitsluitend afkomstig van het eiland Bali in Indonesië en combineert de veerkracht van de Forastero boon met de delicate smaken van de Criollo. Het heeft delicate fruitige bloemen tonen, een romig mondgevoel en een lichte nasmaak van wilde honing, donkere kers, lychee en vanille. Samengevat: Een diep fruitig chocolade aroma met bloemige noten.

De verwerking van deze boon na de oogst is iets anders dan die van onze Pachamama cacao. Het resultaat is een zeer krachtige cacao met een sterke energieboost. Voordat de cacao naar Europa wordt verscheept, wordt onze Brahma cacao gezegend door een Balinese priester die een nauwe band heeft met onze boeren.

Om ook hier transparantie te bieden in de voedingswaarden van onze producten, hebben we een tabel toegevoegd voor onze Trinitario cacao.

Brahma – 100% Balinese rauwe Trinitario cacao*

NL - Fueling You - Balinese Ceremoniële Cacao Voedingswaardes

Winkelwagen
De waardering van www.fuelingyou.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 55 reviews.